bestelformulier banner

 

     
 Ga naar

 

bestel je kaarten voor 4 november voor €18,50

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

zaterdag 5 november, H. Clemenskerk, Park 53, Nuenen, aanvang 20h, kerk open 19h. Einde ca. 21.30h.

Ongeldige invoer

zondag 5 november, Emmauskerk, W. van Kesselstraat 2, Eindhoven, aanvang 20h, kerk open 19h. Einde ca. 21.30h.

kies een betaalwijze

0,00 EUR bestel minimaal 1 kaart

Na betaling ontvangt u de de e-tickets op het door u opgegeven e-mail adres. Dit kan enkele minuten duren. Controleer eventueel uw mailfolder met 'ongewenste berichten'. 

  • kaarten aan de kassa €20
  • er zijn alleeen vrije zitplaatsen
  • in Nuenen hebbben niet alle plaatsen even goed zicht op het podium dus ben op tijd!

 

 

     

 Programma snapshots Allerzielenconcerten 2023 

Prelude (Eurovisie tune)

Pleni sunt coeli

Te Deum
Charpentier
(1643-1704)

Choralkantate O Haupt voll Blut und Wunden
Mendelssohn
(1809-1847)

Hor mein Bitten
Mendelssohn
(1809-1847)

 Beluister opnames van eerdere Allerzielenconcerten

  

 Programmatoelichting 

 Te Deum - Marc Antoine Charpentier (1643-1704) 

Van de vier “Te Deums” die hij componeerde is de bekendste ongetwijfeld die waarvan de prelude als herkenningstune werd gebruikt voor de Eurovisie TV uitzendingen. De rest van het werk is echter veel minder bekend. Reden dus om dit op en top frans barokke werk voor koor, orkest en solisten op het programma te zetten van het Allerzielenconcert 2023.

 

 

 Hör mein Bitten & Choralkantaten - Felix Mendelssohn (1809-1847) 

Aan Mendelssohn hebben we het te danken dat de muziek van Bach van de vergetelheid werd gered. Mendelssoghns acht Choralkantaten zijn juweeltjes van deze typisch Duitse barokke kunstvorm en essentieel onderdeel van de Lutherse (lees protestantse) eredienst waarbij het volk kon meezingen in de eigen volkstaal. Ook Bach componeerde honderden harmoniseringen van choral melodieen veelal als onderdeel van zijn beroemde cantates.  Mendelssiohn als groot bewonderaar van Bach bestudeerde rond 1830 deze bewerkingen van Bach om er zelf als een soort studieopderacht voor zichzelf en zijn leraar Zelter complete op zich zelf staande "Choralkantaten" van te maken waar de geharmoniseeerde choral melodieen voor koor de hoofdrol spelen. Mendelssohn had zeker niet het plan om deze stukken te publiceren en gaf ze ook geen opus nummer maar gelukkig zijn ze wel bewaard gebeleven. U hoort in dit concert drie van deze  choralkantates op bekende choralmelodieen en waarin Mendelssiohn op prachtige wijze laat horen in niets onder te doen voor zijn grote voorbeeld en leermeester Bach! 

In 1844 componeerde Mendelssohn op verzoek van de Londense tekst dichter Bartholomew diens engelse versie van Psalm 55 "Hear my prayer" voor sopraan solo, koor en orgelbegeleiding voor gbruik als hymne in de engelse eredienst. In 1846 herschreef hij dit werk voor orkest en gebruikte daarvooor een duitse tekst waarvan men nu aanneemt dat Mendelssohn die zelf heeft geschreven gebaseerd op de duitse vertaling van psalm 55.. en ontstond de heden ten dage gebruikelijke versie van “Hor mein Bitten,. De premiere van de orkestversie heeft hij zelf echter nooit gehoord. Die vond pas na zijn dood plaats op 21 december 1848 te Dublin.