dont worryStemtest doen: moet dat nou?

In mijn Allerzielenconcerten werken we met een klein aantal repetities in een kort tijdsbestek waarin we ons de muziek eigen moeten zien te maken en een homogene klank moeten ontwikkelen. Dat stelt zekere eisen aan de vaardigheden en stemkwaliteit van de deelneners en daarom is het van belang dat ik die ook zo veel mogelijk individueel ken. Ook voor jou als kandidaat is het fijn om voor het begin van een project te weten waar je aan begint en wat het verwachre niveau is om zo onnodige teleurstellingen te voorkomen. 

Ik weet dat stemtesten altijd gepaard gaan met zenuwen maar ik probeer je aan alle kanten te helpen want ik wil je het liefst graag bij het koor hebben! Dus don't worry be happy, dan komt alles goed!

 Inhoud

Wie moet een stemtest doen?
Wat houdt de stemtest in?

Wie moet een stemtest doen en wanneer?

De stemtesten worden in de aanloop naar elk Allerzielenconert op een aantal zaterdagen gehouden.

Het is mijn bedoeling dat iedereen uiteindeljk minimaal één keer en liefst daarna om de 5-6 jaar een stemtest doet. De stemtesten zijn dus ook bedoeld voor zangers die al met meerdere Allerzielenconcerten hebben meegedaan.

Gezien het grote aantal deelnemers en de beperkte tijd voor de stemtesten wordt er elk jaar een keuze gemaakt wie er stemtest moet doen. In ieder geval probeer ik elk jaar tenminste de mensen die voor de eerste keer meedoen een stemtest te laten doen.

⏏ naar boven

Wat houdt de stemtest in?

De stemtest bestaat allereerst uit het bepalen van je stembereik (hoogte en laagte) en je stemgebruik (ademsteun, resonans, klankkleur) middels het nazingen van eenvoudige melodielijntjes.

Daarna volgen een aantal in moeilijkheidsgraad oplopende gehooroefeningen en ritmeoefeningen om te kijken of je “goede oren” hebt en zuiver en ritmisch kunt zingen. Deze oefeningen kun je van tevoren thuis bekijken als je dat wilt maar dat is niet per se nodig.

Het is voor de stemtest geen eis dat je van blad kunt zingen. Alle oefeningen worden eerst een of meerdere keren voorgespeeld. Ook hoef je niet alle oefeningen te kunnen.

Het laatste onderdeel van de stemtest bestaat uit het zelfstandig zingen van jouw partij uit een deel van een stuk dat we gaan uitvoeren Je wordt daarbij begeleid op de piano. Dit dien je thuis voor te bereiden met behulp van de bladmuziek en een oefenbestand.

Dit alles tezamen bepaalt dan of ik denk dat jij in staat bent om aan een project mee te kunnen doen en welke stem het beste bij je past en waar en naast wie je komt te staan in het koor. zodat de minder ervaren zangers steun ondervinden van de ervaren zangers.

De stemtest duurt in totaal ca. 30 minuten. Dat lijkt veel maar ik wl je alle kansen geven om je op je gemak te stellen en om te laten zien wat je kunt.

Heb je vragen over de stemtest neem dan gerust contact op.

⏏ naar boven