Categorie: Allerzielenproject 2022

Allerzielen 2022: Lacrime del' Italia (tranen uit Italie)

Op zaterdag 5 en zondag 6 november zullen projectkoor Lux Aeterna en het Valkenswaards Kamerorkest het Requiem in c van Cherubini en het wereldberoemde Stabat Mater van Pergolesi uitvoeren tijdens de jaarlijkse Allerzielenconcerten. Solisten zijn sopraan Catherine Hawkins sopraan, Marjolein Aartsen alt, Erik Bomers tenor en Eric Ruis bas. De muzikale leiding is in handen van Tom Suters..

De koorrepetities beginnen in september. Wil je graag meezingen in het projectkoor dan kun je je nog tot 1 september aanmelden via het inschrijfformulier. Informatie over het project en de repetitiedata vind je in de projectflyer.

inschrijfknopprojectflyer download

Luister hier naar opnames van wat we gaan zingen of kijk eens in ons archief en luister naar opnames uit eerdere Allerzielenconcerten!

           
Stabat Mater van Pergolesi  in de "Weense versie" voor koor, solistenkwartet en orkest. het Requiem in c van Cherubini.

 

Repetities & concerten

Projectinfo

Stabat Mater - Pergolesi (1710-1736)

pergolesi 02

Pergolesi voltooide zijn beroemde Stabat Mater vlak voor zijn veel te vroege dood aan tuberculose. Hij koos voor een kleine intieme bezetting met slechts een jongenssopraan en -alt begeleid door strijkers en basso continuo. Dit is nog steeds de meest gangbare bezetting voor hedendaagse uitvoeringen.

Vanwege de enorme populariteit werd er al snel na zijn dood een bewerking gemaakt voor solistenkwartet en een koor en werd het orkest uitgebreid met blazers. In deze versie krijg je nu de unieke kans om als koorzanger dit iconische Stabat Mater te zingen!

 

 

 

 Requiem in c - Cherubini (1760-1842)

cherubini 04

Als je de gemiddelde muziekliefhebber een top 5 van Requiems zou laten samenstellen dan is de kans niet heel groot dat de naam Cherubini op dat lijstje zou staan in tegenstenstelling tot die van zijn landgenoot Verdi.. Gecomponeerd rond 1816 ter nagedachtenis aan de executie van koning Louis XVI in de Franse Revolutie, werd Cherubini’s Requiem echter hoog gewaardeerd door beroemde collega’s en tijdgenoten als Beethoven, Schumann en Brahms.

Met zijn beperkte lengte en gebruik van de Latijnse misteksten van de dodenmis is het nog (net) bruikbaar in de liturgie en vertoont het in zijn opzet en structuur zeker nog gelijkenissen met bijvoorbeeld Mozart’s requiem. Het werd bijvoorbeeld uitgevoerd tijdens de massaal bezochte uitvaart van Beethoven in 1827.

Bijzonder aan Cherubini’s requiem is dat er geen solistenpartijen zijn! Het koor is steeds het middelpunt van de met veel Italiaans temperament en gevoel voor drama getoonzette teksten. Cherubini wijst met deze muzikale taal al vooruit naar de grote 19e-eeuwse spektakelstukken van bijvoorbeeld Brahms, Berlioz en Verdi die “het Requiem” als separate muzikale vorm verhuisden van de kerk naar de concertzaal.

 

inschrijfknopprojectflyer download