Allerzielen 2022: Lacrime del' Italia

Op zaterdag 5 en zondag 6 november zullen projectkoor Lux Aeterna en het Valkenswaards Kamerorkest twee Italiaanse meesterwerken uitvoeren tijdens de jaarlijkse Allerzielenconcerten

           
Stabat Mater van Pergolesi  in de "Weense versie" voor koor, solistenkwartet en orkest. het Requiem in c van Cherubini.

 

Voor het koor zoeken we 60 tot 80 zangers en zangeressen. Ben jij die enthousiaste koorzanger(es) die het leuk vindt om na een korte intensieve repetitieperiode twee concerten met orkest uit te voeren en ben je bereid en in staat om thuis zelf je partij in te studeren? 

Meld je dan snel aan:

 inschrijfknopprojectflyer download 

Kijk ook eens in ons archief en luister naar opnames uit eerdere Allerzielenconcerten!

Repetities & concerten

  • Koor: za 10/17/24 sept, za 8/15 okt; 10-16h Regenboogkerk, Sportlaan 5, Nuenen
  • Koor met orkest: nog niet bekend
  • Generale repetitie: za 5 nov 13-17h, Clemenskerk, Park 53, Nuenen
  • Concert za 5 nov 20h, Clemenskerk, Park 53, Nuenen
  • Concert zo 6 nov 15h, Nicolaaskerk, Markt 53, Valkenswaard

Projectinfo

  • De repetities worden begeleid door pianist Rob van Heck.
  • De muzikale leiding is in handen van dirigent Tom Suters.
  • De kosten voor deelname bedragen €90. Ben je jonger dan 25 dan betaal je slechts de helft. Dit bedrag is inclusief  bladmuziek, (digitaal) oefenmateriaal en gratis koffie/thee op de repetities,
  • Een stemtest kan tot de toelatingsprocedure behoren.

Stabat Mater - Pergolesi (1710-1736)

pergolesi 02

Pergolesi voltooide zijn beroemde Stabat Mater vlak voor zijn veel te vroege dood aan tuberculose. Hij koos voor een kleine intieme bezetting met slechts een jongenssopraan en -alt begeleid door strijkers en basso continuo. Dit is nog steeds de meest gangbare bezetting voor hedendaagse uitvoeringen.

Vanwege de enorme populariteit werd er al snel na zijn dood een bewerking gemaakt voor solistenkwartet en een koor en werd het orkest uitgebreid met blazers. In deze versie krijg je nu de unieke kans om als koorzanger dit iconische Stabat Mater te zingen!

 

 

 

 Requiem in c - Cherubini (1760-1842)

cherubini 04

Als je de gemiddelde muziekliefhebber een top 5 van Requiems zou laten samenstellen dan is de kans niet heel groot dat de naam Cherubini op dat lijstje zou staan in tegenstenstelling tot die van zijn landgenoot Verdi.. Gecomponeerd rond 1816 ter nagedachtenis aan de executie van koning Louis XVI in de Franse Revolutie, werd Cherubini’s Requiem echter hoog gewaardeerd door beroemde collega’s en tijdgenoten als Beethoven, Schumann en Brahms.

Met zijn beperkte lengte en gebruik van de Latijnse misteksten van de dodenmis is het nog (net) bruikbaar in de liturgie en vertoont het in zijn opzet en structuur zeker nog gelijkenissen met bijvoorbeeld Mozart’s requiem. Het werd bijvoorbeeld uitgevoerd tijdens de massaal bezochte uitvaart van Beethoven in 1827.

Bijzonder aan Cherubini’s requiem is dat er geen solistenpartijen zijn! Het koor is steeds het middelpunt van de met veel Italiaans temperament en gevoel voor drama getoonzette teksten. Cherubini wijst met deze muzikale taal al vooruit naar de grote 19e-eeuwse spektakelstukken van bijvoorbeeld Brahms, Berlioz en Verdi die “het Requiem” als separate muzikale vorm verhuisden van de kerk naar de concertzaal.

 

inschrijfknopprojectflyer download