nuenen zo studeerkamerStemtest doen: moet dat nou?

In mijn Allerzielenconcerten werken we met een klein aantal repetities in een kort tijdsbestek waarin we ons de muziek eigen moeten zien te maken en een homogene klank moeten ontwikkelen. Dat stelt zekere eisen aan de vaardigheden en stemkwaliteit van de deelneners en is het van belang dat ik die ook individueel ken.

 

 

 Inhoud

Wie moet een stemtest doen?
Wat houdt de stemtest in?
Don't worry be happy!

Wie moet een stemtest doen en wanneer?

De stemtesten worden elk jaar op een aantal zaterdagen in juni gehouden.

Het is mijn bedoeling dat iedereen uiteindeljk minimaal één keer en liefst daarna om de 5-6 jaar een stemtest doet. De stemtesten zijn dus een continu doorlopend proces  ook voor ervaren zangers en zij die al met meerdere Allerzielenconcerten hebben meegedaan.

Gezien het grote aantal deelnemers en de beperkte tijd voor de stemtesten wordt er elk jaar een keuze gemaakt wie er stemtest moet doen. In ieder geval probeer ik elk jaar tenminste de mensen die voor de eerste keer meedoen een stemtest te laten doen.

naar boven

Wat houdt de stemtest in?

De stemtest bestaat allereerst uit het bepalen van je stembereik (hoogte en laagte) en je stemgebruik (ademsteun, resonans, klankkleur) middels het nazingen van eenvoudige melodielijntjes.

Daarna volgen een aantal in moeilijkheidsgraad oplopende gehoor en ritme oefeningen om te kijken of je “goede oren” hebt en zuiver en ritmisch kunt zingen en de moeilijkheidsgraad te bepalen die je daarbij aan kunt. Deze oefeningen kun je downloaden en vantevoren thuis bekijken.

Het is daarbij geen eis dat je van blad kunt zingen. Alle oefeningen worden eerst een of meerdere keren voorgespeeld. Ook hoef je niet alle oefeningen te kunnen.

Het laatste onderdeel van de stemtest bestaat uit het zelfstandig zingen van jouw partij uit een deel van een stuk dat we gaan uitvoeren Je wordt daarbij begeleid op de piano. Dit dien je thuis voor te bereiden met behulp van de bladmuziek en een mp3 oefenbestand.

Dit alles tezamen bepaalt dan of ik denk dat jij in staat bent om aan een project mee te kunnen doen maar ook om te bepalen welke partij het beste bij je past en de plek waar je komt te staan in het koor zodat de minder ervaren zangers steun ondervinden van de ervaren zangers..

Andersom geeft de stemtest jou ook een indruk wat er gevraagd wordt en of je je daarbij thuis voelt. Heb je vragen over de stemtest neem dan gerust contact op.

naar boven

Don't worry be happy!

Ik weet dat stedont worrymtesten altijd gepaard gaan met zenuwen maar ik probeer je aan alle kanten te helpen want ik wil je het liefst graag bij het koor hebben! Dus don't worry be happy, dan komt alles goed!

naar boven